Kínai asztrológia vs nyugati – amikor egy kínai és egy nyugati asztrológus beszélget (Németvölgyi Nagy Renáta interjúja)

Melindával most találkozom először. Apropója a Kínai újév volt, ami február 8-án kezdődött. A kínai asztrológiai ismereteim nagyjából kimerültek eddig abban, hogy vége a Kecske évének és kezdődik a Majom éve. Na jó, vegyük még hozzá, hogy Tűz és Fém, de csak azért, mert felmentem Melinda honlapjára. Régóta követem a facebookon. Jó látni, hogy még egy bulváros közeg sem tudta megkérdőjelezni a szakmaiságát.

Az interjú előtt betekintést kaphattam egy kínai asztrológiai órába is – hozzáteszem, hatalmas élmény volt – mielőtt elhelyezkedtünk volna az előtérben egy gyönyörű kanapén. A Krisna központban vagyunk, ahol szintén most járok először. 


Gyönyörű ez a hely. Miért pont itt tartod az óráidat? 

Ez a hely energetikailag nagyon jó. Az itt élő szerzetesek és diákok minden nap hosszú meditációs gyakorlatokat végeznek, melyek önkéntelenül is hatnak bárkire, aki belép ebbe a légtérbe. Érezhetően megnyugszanak az emberek ha 1-2 órát eltöltenek ebben a környezetben. Mi is egyébként minden kínai asztrológia órát egy rövid meditációval kezdünk.

Mennyire kell ismerni a kínai filozófiát annak, aki kínai asztrológiát akar tanulni itthon? Én védikus asztrológiát is tanulok, amihez a Jyotish filozófiai alapelveivel is jó, ha az ember tisztában van. 

Nem szükséges hozzá, de most én az általam tanított rendszerről beszélek. Mégpedig azért nem, mert  az összes bonyolult terminust és konstellációt lefordítom  hétköznapi nyelvre, rengeteg példát mesélek a saját személyes életemből is, hogy jobban megértsék az állásokat a hallgatók, és így már egyáltalán nem igényli a keleti filozófiában szerzett jártasságot az anyag. Hozzáteszem, én eléggé máshogy tanítok, mint a tradicionális kínai asztrológiai iskolák. Például az én mesterem, egy indiai jógi, Swámi Véda volt, akinek nem sok köze volt a kínai asztrológiához, mégis ugyan ezeket az igazságokat fogalmazta meg, csak nem az asztrológia nyelvén.

Igazából mindegy, hogy honnan közelítünk valamit, a lényeg egy és ugyanaz. Mindegy, hogy bolygókkal dolgozunk, vagy állatévekkel, elemekkel, vagy Jin - Jang polaritással, hiszen ugyan arról az energiáról beszélünk.

Egyébként ha filozófiai értelemben nézzük, akkor hozzám leginkább a jóga és védanta filozófia áll legközelebb, de látom az összefüggést a kínai asztrológia és a vallások között is. A keleti szimbólumrendszeren keresztül én is az élet örök törvényeit és igazságait tanítom. Nagyon mély filozófiai hátteret teszek bele a konstellációk értelmezésébe, de nem elméleti szinten beszélek róluk, hanem mindennapi élethelyzetekben mesélem el hogyan működnek. Elmondom az állások jelentését, elmondom a magas és az alacsony megélhetési szintjeiket és rávezetem a tanítványaimat, hogy mit kell megtanulniuk egy-egy élethelyzetből, amit a horoszkópban látnak.

Nagy Melinda asztrológus

A Kínai asztrológia nagyon egyértelműnek és érthetőnek tűnik, ahogy hallgattam az előadásodat. Feltételezem, hogy itt is kell használni az intuíciónkat. A nyugati asztrológiában azt tapasztalom, hogy egyre inkább el kell tudni szakadni a tradicionális megkötésektől, definícióktól, amik korlátok közé helyezik az egyén lehetőségeit – hozzátéve, hogy ez nem jelenti azt, hogy az alapjait meg kéne kérdőjelezni, de szükség van szemléletváltásra. 

A kínai asztrológiában talán még nagyobb a káosz, mint a nyugati asztrológiában. A tradicionális kínai asztrológia hemzseg a félelmet keltő elnevezésektől, halálkonstellációktól, betegség állásoktól és büntetésektől, és régen sajnos csak ezzel a megközelítéssel lehetett találkozni. Azt gondolom, nem a rendszerekkel van a baj, hanem a szemlélettel. Ráadásul az asztrológia nem egy olyan tudomány, amit meg lehetne tanulni könyvekből. Csak úgy sajátíthatod el, ha látod, hogy működik az embereknél, és kialakul egy tapasztalati tudásod. Számomra a hiteles tanár az, akiből sugárzik, hogy gyakorolja is azt, amit tanít, ezáltal tapasztalatból beszél. És ez a gyakorlat lesz az, ami tankönyvekből, vagy internetes leírásokból nem sajátítható el.  És persze ott van mellette még a jóga és a meditáció is, ami nagyban segíti az állások elfogulatlan és tiszta értelmezését. Egy asztrológus számára szerintem elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat és meditáció.

kínai horoszkóp

Nagyon örülök, hogy nyomatékosan hangot adsz annak és azt is tanítod, hogy látatlanban nem szabad horoszkópot elemezni.

Igen, valóban. Sokan összekeverik az asztrológiát a jóslással: “Asztrológus, mondd meg, mi fog velem történni?” Hát ezt így nem lehet… Egy asztrológia tanárom mondta egyszer: három dolog nem olvasható ki a horoszkópból:

  1. Élő ember képletét nézzük-e?
  2. A horoszkóp tulajdonosa milyen spirituális szinten tart az életében?
  3. Milyen döntést fog hozni szabad akaratából?

Ezek a dolgok nem olvashatók ki a horoszkópból. Tehát anélkül, hogy elbeszélgetnék valakivel nem tudhatom pontosan, hogy mi zajlik az életében, és milyen síkon él meg egy bolygóállást. Egy önismerettel foglalkozó ember ugyan azt a konstellációt máshogy fogja tapasztalni, mint egy olyan valaki, aki az élete összes problémájáért a külvilágot hibáztatja. A horoszkóp elemzésnél nálam alap, hogy először felmérem egy beszélgetés keretében, hogy a hozzám forduló éppen hol tart az életében, mi a problémája, hol akadt el, hogy tudjam honnan kell őt emelni. Látatlanban nem tudhatom, hogy melyik állás analógiája okoz neki problémát.  Kell a személyes érzés, kell, hogy érezd őt. A tanácsadásnál az a cél, hogy magasabb szintre emeld, mint ahol van. Látatlanban pedig ezt nem lehet megállapítani.

A 2016-os évi előrejelzés gondolom neked is nagy munkát jelenthetett. Nem könnyű úgy megírni egy ilyen előrejelzést, hogy az többről szólhasson, mint hogy kezdődik a Majom éve, és mindenki optimista és problémamegoldó lesz – mint ahogy olvasni lehet sok helyen. Van analógia a Majom éve és aközött, hogy március 20-án kezdődik a Mars éve a nyugati asztrológia szerint? 

Mindegy, hogy a nyugati rendszer szerint elemzünk, vagy egy keleti irányzattal, hiszen ugyan azokról az energiákról beszélünk, csak más a szimbólum világ ami mögötte van. A kínai asztrológiában az, hogy Majom év, önmagában nagyon kevés info. Nézzük úgy, hogy Tűz - Majom évet írunk. A marsikus jelleg a kínai asztrológiában is megjelenik, csak más szimbólumon keresztül. Az elemek tana szerint a tűz megolvasztja a fémet, tehát mutatja, hogy ellentmondásos évünk van. A Tűz elem mindig a Nap analógiája, ami magas szinten  boldogságot, vidámságot sugároz, megélhetővé teszi a jó dolgokat, míg alacsony szinten megjelenhetnek az indulatok, a hirtelenség, és a lobbanékonyság. Ilyenkor ha nem vagyunk tudatosak, a sok tűzből nagy tűz lehet. Tehát ebből a szempontból itt is megjelenik a Mars analógia. A Nap persze a középpont is, tehát az Isten keresés, önmagad teljességének a keresése is egyben. Ez a késztetés szintén megjelenik most erősen az emberekben.

Nagy Melinda asztrológus

Mondhatjuk akkor azt, hogy minden Jang Tűz évben önmagunk keresése az egyik cél is?

Igen. A kínai asztrológiában a Jang Tűzhöz tartozik a spiritualitás, az Isten keresés és maga az Istenhit. Nézzük meg az év másik fő szimbólumát is a Majmot, ami a Fém elem fennhatósága alatt áll, és mint ilyen az Igazság, a becsület, az eszmék, - alacsony szinten pedig bizony maga a harc is. Magas szinten ez lehet egy harc magamban, hogy felülkerekedjek a gyengeségeimen,  de alacsony szinten harcolhatok a külvilággal is, hogy kinek van igaza. (lásd pl. a kiéleződött politikai szembenállásokat.)  Mivel a Tűz elemhez tartoznak a vallások, a Fémhez pedig a harcok, ez alacsony szinten manifesztálódhat vallási különbségekben, vitákban.

Ha lefordítom, akkor ez a Nyilas Szaturnuszról szól.

Ugyan az, igen. És itt nem vallási háborúra gondolok, sokkal inkább arra, hogy az emberek fejében megjelentek globálisan ezek a gondolatok. Hogy ebből lesz-e harc “kint”, az már az egyének tudatosságán, spirituális fejlettségén és döntésein múlik majd. Magas szinten a Majom éve hozhatja a magasabb eszmék felé fordulást olyanok életében is, akik eddig nem foglalkoztak ilyen kérdésekkel. Alacsony szinten pedig lesüllyedhetünk oda, hogy kinek az istene az igazi? Egy biztos, a Majom évében a béke iránti vágy fel fog erősödni az emberekben, és minél több lesz a feszültség a külvilágban, annál inkább fogjuk keresni egyéni szinten a békét. Ha már a Marsról beszélünk, akkor feltétlenül mondjuk el azt is, spirituális ember sosem kívül harcol, sosem a másikat akarja legyőzni, hanem önmagát.. A “kinti” konfliktusok mindig csak a belső világ projekciói. Ha konfliktust tapasztalsz a világban az a te belső konfliktusod kivetülése.

Mit tanácsolsz az embereknek az előttünk álló hónapokra, hogy harmonikusabban tudják megélni az energiákat?

Nagyon - nagyon fontos lesz, hogy helyre tegyük magunkban a rendezetlen, meg nem oldott feszültségeket. Belül kell rendnek lennie, mert ez most  közvetlen hatással lesz a külvilág eseményeire.

Minden eddiginél nagyobb hangsúly lesz az önismereten, és az érzelmeid lecsendesítésén amihez a meditáció a legjobb eszköz.

Ezek a mondataid nagyon fontos üzenetek, örökérvényűek, mégis mitől lesz ez most ennyire kiemelt?  Összefügghet azzal, hogy nő a teremtő erőnk, és ahogyan kicsiben kezeljük a dolgokat, úgy jelenik meg minden a világban? 

Igen. A világban akkor lesz béke, ha te otthon rendet teremtesz a párkapcsolatban, szüleiddel, a munkahelyen vagy a gyermekeddel való kapcsolatban. Ugyanakkor emeljük ki, a feszültségeket nem a Majom év generálja. Az csak megmutatja,  mi az a feszültség, ami benned és bennem is munkálkodik. Azzal kell kezdenünk, hogy rendezzük az indulatainkat a saját életünkben. Óriási felelőssége lesz most az embereknek, hogy mi történik majd a világban, ezért egyéni szinten kell kezdeni a változást, otthon, a családban, a szülőkkel, a munkahelyen, és elsimítani a személyes konfliktusaidat.

kínai asztrológia Nagy Melinda

Kiket fog érinteni legerősebben a Majom éve? Kiknek lesz a legnagyobb hatása a világ alakulására idén?

Akiknek a személyes képletében megtalálható a Tűz és Fém elem minden eddiginél többet tehetnek a világ alakulásáért.  Hiszen ha a makrokozmosz a mikrokozmosz tükörképe és fordítva, akkor ha a Tűz és a Fém egymásnak feszül a külvilágban, ugyan ez a konflikutus zajlik az egyéni életekben is. És ha a személyes kapcsolatainkban a Tüzes-indulatos, Fémes-harcos érzéseinket harmóniába hozzuk, ez automatikusan feloldja az ellentéteket kívül is.

A legnagyobb egyéni felelőssége a világ eseményeinek alakulására idén azoknak lesz, akiknek a horoszkópjában megtalálható a Jang Tűz, Jang Fém, Kígyó, Ló, vagy Majom szimbólum. Ők tudnak energetikailag most a közös kalapba a legtöbbet beletenni.

 

Izgalmas évnek nézünk elébe, aminek fókuszában az önismeret áll. Nekem van Jang Fémem és Jang Tüzem is, Majom szimbólumom is, tehát fontos évem kezdődik. Az én energiarendszeremben – ahogy Melinda fogalmazott – megtalálható az év fő „chi”-je, energiavonulata, tehát rezonálok rá, a működésemet felerősíti. Ha te is szeretnéd tudni, mennyiben vagy érintett, kezd azzal az önismereti folyamatot, hogy megnézed a saját születési képletedet. Az itt található ingyenes kalkulátor segítségével könnyen ki is számolhatod. Kiválóan érhető és érdekes leírásokat, és videókat is találsz mellé a "horoszkópod videóban" gomb megynomásával,  ne hagyd ki!  🙂

Mindegy, melyik asztrológiát választod, a szimbólumok nyelve egyetemes, legyen az kínai, indiai vagy nyugati. Az asztrológia egy olyan komplex rendszer, amely egyedülálló. Nincs még egy ilyen tökéletes rendszer, amelyben benne rejlik az egyediség és a tökéletesség.  Olyan önismereti eszköz ez, amely önmagunk megértéséhez és ezáltal másokhoz és a világhoz is közelebb visz. Ne felejtsük el, hogy a változás lehetőségét adja, nem a kész megoldásokat.

Öröm volt Melindával találkozni, és jó érzés volt vele egy nyelvet beszélni.

Kínai asztrológia

Németvölgyi Nagy Renáta

Fotó: Molnár Anikó

Ha úgy érzed másokat is érdekelhet a bejegyzés, köszönöm ha megosztod, vagy like-olod a cikket